En sektion i Finnskogsriket.
I början av 80-talet träffades ett antal utflyttade personer i byn Vittsjön och under denna träff sä föddes tankar om att ordna en återvändarträff och så blev fallet och det anordnades ett 10-tal Finnskogsträffar i Vittsjön innan träffen sedermera flyttades till Katrineberg träffen har genom åren lockat många besökare.
Föreningen har jobbat mycket med att återskapa de stigar och vandringsleder som finns runt Gruvberget och uppmärkning av de byar och dess uppkomst och det finns på ganska många ställen skyltar uppsatta med historisk information om dessa byar
Rimetkojan som uppförts av föreningen 1998 är ett guldkorn där besökarna har varit och är många under årets alla årstider som ligger belägen mellan Rimsbo och Gruvberget och den står alltid öppen för allmänheten. Kojan skall påminna om tiden där skogsarbetaren var hänvisad till detta boende under veckor och månader då de var sysselsatta med skogshuggning, körning och flottningsarbeten.
Det finns två skvaltkvarnar inom verksamhetsområdet Välsjöbo och Jon Matsbo och den sistnämnda var föreningen med och restaurerade under 2006 då den var i ett dåligt skick.
Det finns två kyrkor inom församlingen Katrinebergs kapell samt Gruvbergets kyrka. Kapellet i Katrineberg har anor sen sent 1700-tal då byn under 100år hade järnbruksverksamhet och en del byggnader finns kvar sen brukstiden där kyrkan i Gruvberget byggdes i slutet av 1920-talet och invigdes av dåvarande ärkebiskop Nathan Söderblom. Tillträdande prästen blev den välkände Carl David Otzen som kom att verka under 40 år i församlingen
Dokumentation över föreningens verksamhet samt 150 gamla foton finns arkiverade hos Släkt och Bygd i Bollnäs Sen några är tillbaka har vi tillsammans med Finnskogsriket haft en kulturdag där historiskt intressanta platser besökts och detta kommer vi att fortsätta med, Vålsjöbo, Åberget i Hindriks, Staffas och Oppigårds vid Källbo har varit de platser vi hitintills avverkat.
Detta är bara några ord om denna förening och det finns mer att berätta naturligtvis och vi som försökt bibehålla föreningen och dess verksamhet de senaste åren har likt så många andra ideella sammanslutningar svart med nyrekrytering och vi har tagit beslutet att gå samman med Finnskogsriket och vara en sektion där och detta är något som vi alla inblandade tror starkt på och vi kommer att fortsätta med det arbete vi hittills gjort med bibehållandet av vandringslederna.
Mats Nilsson